Český pohár 2, Benátky

Úvodní závod Českého poháru 2021

V týdnu, kdy tornádo demolovalo jižní Moravu a zbytek republiky přívalové deště, se chystalo zahájení národního seriálu v Benátkách nad Jizerou. Dráhu tak bylo ve čtyřech dnech potřeba opravit jen třikrát, kromě členů domácího klubu tak lopatu brali do ruky i jezdci reprezentace, kteří zde měli třídenní soustředění. Vše se však dařilo udržet v nažehleném stavu, takže se do Benátek už od čtvrtka sjižděla celá bikrosová scéna, aby po všech těch lockdownech bojovala o první pořádný příděl bodu do Českého poháru a národního rankingu. A bylo na co koukat.


Jestli sobota byla lehce pod mrakem a jezdilo se za idealního zavodního počasí, tak v neděli slunko pražilo od rána. Po sobotní night session mladejch raket a rychlejch týpků, ale i úplnejch mlaďáků. Umělé osvětlení dráhy až na detaily lze takto považovat za jezditelný a atmošku to vyhnalo tak vysoko, jak obě punkrockový kapely vedle ve stanu. To uvodilo klasickou benáteckou sobotní párty, i když oproti minulým rokům s menší účastí nez obvykle.

Riderů bylo o dvacet míň a jejich počet tak tak atakoval třístovku. Všechno jelo bez problémů, dokonce se zjistilo, že se jezdci uměj seřadit na jízdy sami, kdyz na to přijde, a bylo by dobrý, aby se to zažilo, protože to usnadňuje pořadatelům práci o sto procent. Další zjištění je, že po dekádě boje s rychlostí a spolehlivostí gatu je elektrickej gate Quentina Gruna něco, co se nejspíš stane v tomhle světě standardem. Na to, že jinak ve Francii vyráběj Renaulty a Peugeoty je to slušnej počin. A poslední věc, kterou je potřeba vyzvednout, je (domnívám se) první livestream českýho národního závodu realizovanej Českou televizí – sice v testovacím režimu, ale podle toho, co já jsem viděl (a co je stále možný shlédnout na cyklistika.tv), v super provedení a kvalitě. Dalším highlightem závodu byly nejen trofeje řezené z plechu ve stylu evropských závodů, ale obecně úroveň vyhlášení vítězů na novém podiu a dotažené do detailů. V kategorii jedenáct a dvanáctiletejch borců tak byla znatelně cejtit lítost, že jejich kategorie se už vyhlašuje jen do třetího místa. Celou úroveň druhého dílu prvního národního závodního víkendu dotunil nejlepší českej speaker Luka Beděrka.

Samotné závody se vyvíjeli obdobným způsobem jako v sobotu. Pro domácí barvy po sobotní sbírce pěti zlatejch trofejí v neděli s malinko méně úspěšným průběhem, kdy například v kategorii 15/16 skončili domácí favorité v první klopce, ale i tak hodně dobře. B15/16 tak vyhrál Jakub Klement, kterej naznačil svoje ambice vzhledem k dalšímu dílu Českého poháru, kterej se odehraje další týden na jeho domácí dráze v Opavě. Chlapy 17+ tentokrát start-cíl Tomáš Vesecký a s Martinem Šálkem (oba domácí BCB) si oproti sobotě vyměnili místa na bedně. Elitu ovládnul znovu ve všech jízdách Matěj Linhart a jednoznačně tak ukázal, kdo letos bude kralovat českému bikrosu. Po odchodu Dominka Topinky zdá se, že česká elita našla novou tvář, se kterou se ostatní budou poměrovat.

Letošní covidová sezona bude v lecčems testovací, nové a přestavěné dráhy, důležité závody pořádané o prázdninách, další technická vylepšení ve zpracování výsledků, národní ranking a další. Jak se tyhle věci projeví na obsazení a kvalitě závodů uvidíme v závěru sezony, každopádně první víkend národního poháru začal hodně slibně.

Výsledky

Videozáznam semi a finálových jízd

Fotogalerie

https://www.zonerama.com/antoninpekr/Album/7381802

galerie Antonín Pekr

Buďte první, kdo článek okomentuje

Vložte komentář

Your email address will not be published.


*